Fragment

VVD legt focus op Eerste Kamer bij Provinciale Statenverkiezingen, want ‘Senaat politiseert’

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD legt focus op Eerste Kamer bij Provinciale Statenverkiezingen, want ‘Senaat politiseert’

Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht is de politieke campagne weer begonnen. "Maar wélke campagne," vraagt politiek verslaggever Thomas van Groningen zich af, na het lezen van een duo-interview in De Telegraaf met premier Mark Rutte en Edith Schippers, lijstrekker van de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen. "Ze hebben het over landelijke belastingen, terwijl het toch echt gaat om de Provinciale Statenverkiezingen."

Pas ná de benoeming van de Provinciale Staten vinden de Eerste Kamerverkiezingen plaats. De leden van de Eerste Kamer worden verkozen door de kersverse Statenleden - zogeheten getrapte verkiezingen. Door de aandacht zo te vestigen op de Eerste Kamer, maakt de VVD er direct Eerste Kamerverkiezingen van, vindt Van Groningen.

Niks nieuws onder de zon, reageert Volkskrant-columniste Elma Drayer. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat de Provinciale Statenverkiezingen over de Staten gingen." Van Groningen knikt instemmend, maar "voorheen wisten partijen dat nog wel een beetje te verhullen", repliceert hij, "door het beeld te schetsen dat het daadwerkelijk over provinciale thema's ging." Daar is dit jaar niets meer van over.

Politisering

Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans komt dat doordat de scheidslijn tussen landelijke en provinciale thema's diffuser is geworden. "Neem het thema stikstof of asiel, daar is veel overlap tussen de Staat en de provincies. Daarnaast zie je dat de rol van de Eerste Kamer steeds belangrijker is geworden." Sterker nog: té belangrijk, geeft Brekelmans aan. "De Senaat neemt soms een te politieke rol in."

"De politieke discussie wordt in de Eerste Kamer af en toe gewoon weer overgedaan," zegt hij. "Terwijl de Eerste Kamer toch echt gaat over kwaliteit van de wetgeving." Die tendens zorgt er volgens hem voor dat de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen steeds politiek wordt. "Het heeft invloed op het kabinet."