Fragment

‘Er moet een einde komen aan het Hamas-regime: we zijn ons bewust wat daarvan de prijs is’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Er moet een einde komen aan het Hamas-regime: we zijn ons bewust wat daarvan de prijs is’

Jeanette Gabay woont al jaren met haar man en kinderen op de Golanhoogte, het gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Gabay runt met haar man, die als reservist is opgeroepen, een touroperatorbedrijf. “Mijn grootste angst is dat de spanningen leiden tot een regionaal conflict”, zegt Gabay in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Gabay’s man is inmiddels al bijna een week weg, maar ze heeft met hem en haar opgeroepen zwager wel veel contact. “Ik hoor de meest vreselijke verhalen via hen over het getroffen gebied. Kinderkamers die vol bloed zitten en overal dode en afgeslachte huisdieren. Het is vreselijk.”

In het gebied waar Gabay met haar kinderen woont, is het momenteel relatief rustig. “We moesten een paar keer deze week naar de bunker rennen in onze straat omdat we werden aangevallen vanaf de Syrische zijde.” De angst is dat Hezbollah vanuit Libanon een front opent in het Noorden van Israël, maar vooralsnog is daar geen sprake van. “We houden hoop dat het conflict zo snel mogelijk voorbij is”, reageert Gabay. “We zeggen hier altijd tegen onze kinderen: Als jullie groot zijn, dan is er geen leger meer nodig. Daar houden we ons aan vast.”

Dagelijks leven

Zo goed en zo kwaad als het gaat, pakken Gabay en de vrouwen om haar heen het normale leven weer op. “De kinderen proberen we te beschermen. Vanuit school krijgen we advies over hoe we met het conflict moeten omgaan thuis aan de keukentafel.” Het bedrijf van Gabay ligt ondertussen volledig stil.

Over het mogelijk aanstaande grondoffensief is Gabay duidelijk: “We hebben vele rondes van escalatie gehad, maar nu is er geen keuze meer. Er moet echt een einde komen aan het Hamas-regime en we zijn ons heel erg bewust wat daarvan de prijs is.” Wijzend op de meer dan 2 miljoen Gazanen die als ratten in de val zitten.

Video niet beschikbaar