Fragment

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen over 'giftig' politiek klimaat: 'De druk op politici is gigantisch groot'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen over 'giftig' politiek klimaat: 'De druk op politici is gigantisch groot'

Aanvallen op sociale media, bedreigingen en seksisme, somt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen op. "Het is niet dat je nu zegt: we gaan heel netjes met onze politici om." Is het beroep van politicus in dit politieke klimaat nog wel gewild?

Voor de aankomende Provinciale Statenverkiezingen is het Dassen naar eigen zeggen gelukt om gedegen mensen op de lijst van Volt te krijgen. Maar dat de druk op alle politici gigantisch groot is, is volgens hem onmiskenbaar. Hij noemt het bij WNL In de Kantine "te idioot voor woorden" dat Tweede Kamerleden continu beveiligd moeten worden.

Hala Naoum Nehme, voormalig gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam, herkent zich in dit beeld. Ze heeft zelf ook bedreigingen meegemaakt, na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty, die ze omschreef als "barbaarser dan barbaars". Een mail, waar ze zelf de inhoud nooit van heeft gezien, volgde en was voor de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de reden om Naoum Nehme op het hart te drukken dat ze er alles aan doet om haar leven te garanderen. "Dan schrik je wil even."

"Het is een giftig politiek klimaat," vervolgt ze. Ook Volkskrant-columnist Erdal Balci, eveneens te gast bij WNL In de Kantine, kreeg vorig jaar te maken met een bedreiging, vanwege een stuk dat hij twaalf jaar geleden geschreven had voor de Groene Amsterdammer. Toch vindt hij dat Nederland hier niet slecht mee omgaat. "Bedreigingen komen overal in de wereld voor."

Altijd kritiek

Denkt Volt-leider Dassen zelf weleens aan stoppen als politicus, gezien de toenemende agressie? "Tuurlijk zijn er momenten dat je denkt: we werken honderd uur per week en er is altijd kritiek. Maar dat neemt je drijfveer als politicus niet weg," verzekert hij.

"In de politiek willen we allemaal iets veranderen en ons uitspreken over wat we met het land en Europa willen. Dat moet je in alle vrijheid kunnen doen, maar dat staat wel onder druk," signaleert hij. "Maar ik voel mijn idealen nog en dat is waarom, denk ik, heel veel mensen in de politiek zitten."