Fragment

Politiek verslaggever Hans van Soest over de gemeenteraadverkiezingen: 'Politiek leiders trekken zich op aan de stoeprand'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Politiek verslaggever Hans van Soest over de gemeenteraadverkiezingen: 'Politiek leiders trekken zich op aan de stoeprand'

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen was dramatisch te noemen. Toch proberen politici er altijd een rooskleuriger beeld bij te schetsen, vooral bij de uitkomsten, merkt politiek verslaggever van het AD, Hans van Soest, op.

"Politici proberen altijd een mooi beeld te schetsen, maar wat er zich afgelopen woensdag afspeelde was gewoon 'grotesk' te noemen. Iedereen had gewonnen, zo leek het", zegt Van Soest in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Als voorbeeld haalt de verslaggever Jesse Klaver van GroenLinks aan. "Hij kwam het podium op en riep meteen dat 'Nederland GroenLinks heeft gestemd', maar nu alle stemmen geteld zijn blijkt dat GroenLinks minder stemmen heeft gehaald dan vier jaar geleden tijden de gemeenteraadsverkiezingen."

Ook VVD-leider Mark Rutte haalt Van Soest aan. "Na de uitslag zei Rutte dat de VVD de grootste landelijke partij in de gemeenteraden is. Dat is jezelf optrekken aan de stoeprand. Er is nog nooit een landelijke partij zo klein groot geweest. Ze hebben maar 11 procent van de stemmen binnengehaald."

'Lokale partijen staan dichter bij de mensen'

Lokale partijen daarentegen, doen het veel beter dan de landelijke. "Lokale partijen krijgen meer vertrouwen van de burgers en dat mogen landelijke partijen zich echt aantrekken. Blijkbaar hebben lokale partijen een programma dat dichter bij de mensen staat dan dat landelijke partijen hebben," aldus Van Soest.