Fragment

VVD en D66 lijnrecht tegenover elkaar op thema migratie: 'Als de coalitie valt, dan is het hierop'

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD en D66 lijnrecht tegenover elkaar op thema migratie: 'Als de coalitie valt, dan is het hierop'

Zowel het VVD-congres in de Van Nelle-fabriek als het D66-congres in De Doelen - beide in Rotterdam - draaiden vandaag maar om één thema: migratie. Politiek verslaggever van het AD, Hans van Soest, die vandaag aanwezig was bij het D66-congres en vervolgens bij WNL In de Kantine , ziet twee "compleet verschillende werelden", waarin de twee regeringspartijen opereren. "En dat zit samen in één coalitie."

Hij verklaart: "Bij de VVD willen ze dat de asielinstroom omlaaggaat, terwijl er bij D66 vandaag een motie unaniem werd aangenomen dat Nederland zich moet blijven inspannen om asielzoekers op te vangen." Want, zo redeneerden de D66-leden, migratie heeft ook positieve kanten: het helpt bij het opvullen van alle vacatures die openstaan, en daarnaast moeten we de mensenrechten eerbiedigen. Kortom, "het is een compleet andere toon," aldus Van Soest.

Spreidingswet

Op het VVD-congres even verderop lag daarentegen een kritische motie op tafel om de fractie te bewegen tegen de spreidingswet te stemmen. Deze is afkomstig uit de koker van Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en VVD'er. De motie haalde het niet. Maar zowel talloze (prominente) VVD-leden als de premier zelf gaven duidelijk aan dat zij iets aan de instroom willen doen. Volgens Mark Rutte is dat geen "loze belofte". Over precieze hoeveelheden wilde hij echter geen uitspraken doen.

"De crisis over de spreidingswet is weliswaar bezworen," zegt Van Soest, "maar het hele migratievraagstuk blijft als een veenbrand woeden onder de coalitie. Uiteindelijk is dat het meest gevoelige onderwerp. Als de coalitie ergens op gaat vallen, dan is het migratie." "Dat weten de VVD-leden ook," denkt Van Soest, "waardoor zij eieren voor hun geld kozen, en toch maar tegen de kritische motie stemden."

"Het probleem met asiel is dat je gebonden bent aan allerlei verdragen," vervolgt hij. "Maar binnen de verdragen kun je echt andere dingen doen. Als je kijkt naar de hoeveelheid asielzoekers die statushouders worden, is dat veel hoger dan de in ons omringende landen. Dus het heeft ook gewoon te maken met beleid," concludeert Van Soest bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Ook hebben we bijvoorbeeld een veel ruimhartiger beleid bij gezinshereniging."

Verkiezingen

Hoe ziet de toekomst eruit voor deze regeringscoalitie, met het oog op de aankomende Provinciale Statenverkiezingen? "Ze hebben nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer. Als je naar de peilingen kijkt, is die meerderheid nog veel verder weg straks." Het zal dus lastig worden, verwacht Van Soest. "Nu denkt de coalitie nog meerderheden te kunnen vinden bij linkse partijen, maar qua peilingen moeten ze misschien eerder naar rechts kijken. En die willen juist een veel strenger asielbeleid."