Fragment

Auteur Marco Visscher hekelt taboe op kernenergie: ‘Het blijkt van alle energiebronnen het veiligst te zijn’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Auteur Marco Visscher hekelt taboe op kernenergie: ‘Het blijkt van alle energiebronnen het veiligst te zijn’

Te lang is er gedacht dat we de klimaatcrisis kunnen oplossen met zonnepanelen, biomassa en windmolens, stelt auteur Marco Visscher bij WNL in de Kantine op NPO Radio 1. “Dat werkt onvoldoende. Het werkt misschien alleen in computermodellen.”

Video niet beschikbaar

Wat biedt dan soelaas? Visscher legt uit dat landen als Frankrijk en Zweden in korte tijd een aantal kernreactoren hebben gebouwd, “waarmee ze alle fossiele centrales overbodig hebben gemaakt”. Volgens hem is er angst gecreëerd voor kerncentrales, onder meer door journalisten, door bijvoorbeeld te wijzen op het kernafval. “Dat is geen groot probleem, we weten hartstikke goed wat we met het afval moeten doen,” benadrukt Visscher, die zelf een boek schreef over kernenergie. “Kernenergie blijkt van alle energiebronnen het veiligst te zijn.”

Angst

“Langzaam maar zeker schuift de politieke wil op,” zegt bedrijfskundige en journalist Jeroen Smit in de studio, “maar het is wel verklaarbaar – met oog op de kernramp in Tsjernobyl – dat er zoveel weerstand is.” Ook Visscher erkent dat die angst “heel erg begrijpelijk” is. Hij pleit er daarom niet voor om deze angst weg te zetten als “irrationeel”.

De uitgever van zijn boek wilde dat Visscher zou inspelen op deze angst bij mensen, waardoor zijn boek “Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie” ging heten. Aanvankelijk wilde hij het anders noemen, te weten: “Het ongelooflijke verhaal van kernenergie”. Kernenergie is volgens Visscher immers het gouden ticket naar een schonere en duurzamere wereld. “Er is ook ruim voldoende uranium,” waarmee kernenergie wordt geproduceerd. “Desnoods haal je het uit de zee.”

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude zijn we veel kennis over kernenergie kwijtgeraakt de afgelopen jaren. “We leiden mensen er niet meer in op.” Voor Van der Woude reden tot een koerswijziging. Investeringen in de betà-wetenschap zou zich meer op kernenergie moeten richten, besluit het Kamerlid voor de VVD.