Fragment

Tanya Hoogwerf, oud-gemeenteraadslid Rotterdam: ‘Strafeis voor Thijs Römer is veel te laag’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Tanya Hoogwerf, oud-gemeenteraadslid Rotterdam: ‘Strafeis voor Thijs Römer is veel te laag’

Oud-gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam, Tanya Hoogwerf, vindt de strafeis die acteur Thijs Römer heeft gekregen voor zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag ‘veel te laag’. “Als je een serieus signaal wil afgeven, doe het dan goed”, aldus Hoogwerf in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. 

Römer zou minderjarige meisjes hebben verleid tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf. Ze moesten naaktfoto’s sturen en beelden van zichzelf maken waarop seksuele handelingen te zien zouden zijn. De meisjes waren destijds 14, 15 en 16 jaar en waren fan van de acteur.

Hoogwerf begrijpt dat Römer vooral op sociaal gebied zal worden afgerekend voor zijn daden, maar: “Deze meisjes worden nu niet serieus genomen. Die meisjes waren destijds 13 en 14 jaar die lesjes kregen van een volwassen kerel. Dit kan echt niet.” Het oud-gemeenteraadslid vreest voor de psychische gevolgen voor deze meisjes en anderen die dit is overkomen. “Dit nemen ze de rest van hun leven mee.”

Roofdier

Over de houding van Römer ten opzichte van de beschuldigingen heeft Hoogwerf geen goed woord over. “Hij heeft zich gedragen als een roofdier en bagatelliseerde zijn gedrag volledig. Je zou altijd als volwassenen moeten kunnen beredeneren dat dit echt niet kan.”

Hoogwerf wil andere meisjes die hetzelfde zijn overkomen een stem geven. “Niet iedereen kan er zo over praten zoals de meisjes hebben gedaan in deze zaak. Ik wil ze laten weten dat wat ze is overkomen, niet oké is.” In haar periode als raadslid heeft Hoogwerf zich ingezet voor de positie van meisjes en jonge vrouwen. Ze werkte daarbij samen met Stichting Fier.

Video niet beschikbaar