Fragment

'IS is nooit weg geweest'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'IS is nooit weg geweest'

Deze week stond sinds lange tijd weer in het teken van IS. De Islamitische Staat lijkt terug van weggeweest. De man die sinds 2019 aan het hoofd stond van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is uitgeschakeld. Abu Ibrahim Al Hashimi Al Qurayshi kwam om tijdens een Amerikaanse operatie in het noorden van Syrië. Ook startten er weer verschillende processen tegen teruggekeerden IS-vrouwen.

"IS is nooit weg geweest'', zegt journalist Brenda Stoter Boscolo in WNL In de Kantine. "IS is nooit verslagen. Het hele kalifaat is wel verdwenen, maar er waren nog tienduizenden strijders aanwezig in het gebied en het gedachtegoed is er nog steeds." De strijders zijn volgens de journalist ondergedoken in dorpjes en beramen zich op een aanval. "De geluiden dat IS weer met een opmars bezig is, kloppen zeker."

IS-vrouwen

Niet alleen de aanslag op de leider van IS stond deze week centraal, ook de terugkeer van een aantal IS-vrouwen naar Nederland was onderdeel van gesprek. Nederland heeft vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in het noorden van Syrië. "Ik vind het heel dubbel. Ze hebben hier zelf voor gekozen", zegt Stoten Boscolo.

Ook bij de Jezidi's, de groep die slachtoffer is geworden van IS, ligt de terugkeer gevoelig. "Vooral als je dan kijkt naar de celstraffen die de vrouwen krijgen hier in Nederland. Veel Jezidi's zijn alles kwijt. Zij vertelden mij: wij zijn alles kwijt en hebben levenslang kunnen wij niet ruilen met deze vrouwen die maar een paar jaar cel krijgen?"

Video niet beschikbaar