Fragment

VVD-Kamerlid Brekelmans: 'Er zitten echt grenzen aan wat we aan Oekraïne kunnen leveren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD-Kamerlid Brekelmans: 'Er zitten echt grenzen aan wat we aan Oekraïne kunnen leveren'

De NAVO-landen slaan de handen ineen om meer wapens naar Oekraïne te sturen. Ook Nederland gaat meer wapens sturen, maar tegelijkertijd wekt dat discussie op over hoe ver Nederland daarin gaat. Het is volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wel duidelijk dat "een directe confrontatie met Rusland uitgesloten is."

Het Kamerlid legt in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 uit dat de oorlog moeilijk te voorspellen is. "We hebben al een aantal keer gezien dat Rusland iets roept en dat het helemaal niet waar blijkt te zijn. Maar we zien wel dat Rusland elke keer op dezelfde manier escaleert." Daarmee verwijst Brekelmans naar het mogelijke offensief dat Rusland aan het voorbereiden is. Dat offensief zou in de lente moeten plaatsvinden en dat is dan ook de hoofdreden dat veel landen extra wapens naar Oekraïne sturen.

Grenzen

"Er zitten wel echt grenzen aan wat we Oekraïne kunnen leveren," reageert Brekelmans op de vraag of Nederland troepen zou sturen als Oekraïne daarom zou vragen. "We gaan geen mensen sturen naar het front. Het blijft een oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar Oekraïne voert het met Westers materiaal." Met die uitleg lijkt Brekelmans de eerdere uitleg van premier Rutte te ontkrachten, die eerder aangaf 'er alles aan te willen doen' om Oekraïne te helpen. "Belangrijke afweging hierin is dat we onze eigen Oostflank ook moeten kunnen verdedigen."

Video niet beschikbaar