Fragment

Klimaatacties in musea: ‘Ze wekken zó veel afkeer op dat ze de agenda van klimaatfanatici juist beschadigen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Klimaatacties in musea: ‘Ze wekken zó veel afkeer op dat ze de agenda van klimaatfanatici juist beschadigen’

Na de Zonnebloemen van Vincent van Gogh en het wassen beeld van Koning Charles, werd deze week Het Melkmeisje van Johannes Vermeer geteisterd door klimaatactivisten. Volgens psychiater Esther van Fenema, te gast bij WNL In de Kantine, is het begrijpelijk en terecht dat mensen geëmotioneerd worden door de klimaatcrisis. Maar, zo vervolgt ze, “het is de vraag of dit de route is die je wilt aanwenden én of het überhaupt iets gaat uitrichten.” Het roept ook uitermate veel irritatie op, vindt Van Fenema.

Video niet beschikbaar

Ook speelt hypocrisie een grote rol, zegt ze. “Je hebt het over een samenwerkingsprobleem met de hele wereld; Nederland kan het dus niet alleen. En de grote vervuilers blijven op deze manier buiten spel.”

Klimaathysterie

EW-journalist Jelte Wiersma is naar eigen zeggen heel blij met deze mensen. “Deze mensen wekken zo veel afkeer op, dat ze de agenda van de klimaatfanatici juist beschadigen. Ze bereiken dus het tegenovergestelde van wat ze willen bereiken, en dat lijkt me een goede zaak.”

Hij vindt dat er sprake is van “een soort klimaathysterie of -gekte als het om CO2-uitstoot gaat”. Je kunt ook niet zeggen dat er geen aandacht voor het klimaat is, vindt hij. Wiersma geeft een voorbeeld: “De Raad van ministers van de Europese Unie heeft net besloten dat er vanaf 2035 geen auto’s met verbrandingsmotoren meer mogen worden verkocht. Dat is over 13 jaar al. Kortom, er worden keiharde verboden gemaakt.”

Munitie

Cabaretier Marcel Verreck is gematigder. “Van een woord als ‘klimaathysterie’ krijg ik een vieze smaak in mijn mond.” De bewijzen stapelen zich op dat het helemaal verkeerd gaat met de wereld, zegt Verreck. “Als je er echt nog wat aan wilt doen om van de aarde een leefbare wereld te maken, dan is haast geboden, besluit hij.

Daarom is hij ook helemaal niet blij met deze “plakfiguren”. “Het geeft tegenstanders weer munitie. Terwijl wat de impliciete boodschap van deze klimaatactivisten is, helemaal niet idioot is.” Ik hoop dat dat nu een keertje duidelijk wordt, aldus Verreck.