Fragment

Met deze tips van ex-commando Dai Carter kom je fit de feestdagen door

  1. Fragmentenchevron right
  2. Met deze tips van ex-commando Dai Carter kom je fit de feestdagen door

Overdadige kerstdiners, oliebollen en champagne; de feestdagen zijn een forse uitdaging voor iedereen die mentaal en fysiek fit wil zijn én blijven. Dai Carter, ex-soldaat binnen de Korps Commandotroepen, is als auteur van de bestseller Nu of nooit ervaringsdeskundige op het gebied van doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer vragen hem daarom om raad In de Kantine.

Video niet beschikbaar

Hij wijst meteen op de schaal met lekkernijen voor hen in de studio: "Die zou ik weghalen! Zo wordt het ons natuurlijk niet gemakkelijk gemaakt om verleidingen te weerstaan." Vervolgens steekt hij van wal: "Woorden als 'discipline' moet je écht betekenis geven. Discipline is tenslotte niet iets dat aangeboren is." Je bouwt het op gedurende je leven, zegt Carter die zelf op vijftienjarige leeftijd zijn leefregels opschreef - iets wat volgens hem hierbij goed helpt. Pas als je iets opschrijft, maak je het immers voor jezelf concreet.

Routines zijn eveneens cruciaal, zegt Carter. Zo heeft hij acht routines die hij elke ochtend uitvoert, waaronder het nemen van een ijsbad en het doen van verschillende soorten oefeningen. Waarom een ijsbad? "Hierdoor wordt er dopamine en adrenaline aangemaakt in het lichaam, wat direct een mentale kick geeft."

Positieve stress

"Slaap, beweging, voeding en herstel" zijn de kernwaarden, volgens Carter. Cruciaal is echter ook om te accepteren dat het niet elke dag lukt om gedisciplineerd te handelen, geeft hij aan. "Wat hierbij helpt is om je doelen klein te maken." Koppel het bovendien aan iets dat buiten jezelf ligt; ouderschap kan bijvoorbeeld een sterke motivator zijn, stelt Carter, die naar eigen zeggen schrijft en onderneemt voor zijn kinderen.

Ten slotte wil Carter nog een lans breken voor - jawel - stress. "Stress heeft een negatieve connotatie. Maar er wordt veel te veel de nadruk gelegd op de ongezonde, ongebalanceerde kant van stress," vindt de ex-commando. Terwijl positieve stress weldegelijk bestaat en nodig is. "Je hebt stress nodig om te presteren." De piek moet alleen niet te lang duren, vult Carter aan, "want dan wordt het weer toxisch". Houd dat vooral in gedachten, wanneer het vólgende toetje op tafel komt.