Fragment

'Knap dat Yeşilgöz zich zo kwetsbaar opstelt in deze fase'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Knap dat Yeşilgöz zich zo kwetsbaar opstelt in deze fase'

VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt niet dat ze als partijleider een valse start heeft gemaakt. "Dit hoort er gewoon bij en dat maakt me niet uit. De dingen die goed zijn, daar ben ik trots op. Over de dingen die niet goed zijn, ben ik eerlijk en dan gaan we verder", zei ze na afloop van de partijbijeenkomst in Noordwijkerhout zaterdag.

Locoburgemeester van Schiedam en stamgast in WNL In de Kantine op NPO Radio 1, Antoinette Laan, was bij het congres aanwezig. "Iedereen was heel positief gestemd, wat dat betreft was het echt een typisch VVD-congres." Over de speech van Yeşilgöz zegt ze: "Het was een persoonlijke speech waarin ze haar fouten toegaf. Daarmee stelde ze zich kwetsbaar op en dat is erg knap omdat ze pas net begint als partijleider." Laan vervolgt: "Dit is echt wel anders dan vroeger, toen maakte je zogenaamd geen fouten."

Grote steun

Volgens Laan viel, ondanks dat de verwachte reuring uitbleef, vooral de steun voor Yeşilgöz op. "Dat ze haar fouten toegaf was goed, dat stelde mensen echt wel gerust. Met name haar uitspraken na de verkiezingen over het gedogen riep ontzettend veel verwarring op." Er kwam veel kritiek op de manier waarop Yeşilgöz en de top van de VVD communiceerden na de verkiezingen. Ze gaf aan een rechts kabinet alleen te willen gedogen.

Politiek verslaggever van het AD, Hans van Soest, was ook op het congres aanwezig: "Niemand was uit op de scalp van de partijleider, maar in een dergelijke speech moet je wel laten zien dat je er staat. Yeşilgöz raakte in de speech precies de juiste snaar." Hij vervolgt: "In de gelederen van de VVD wordt heel verschillend gedacht over bijvoorbeeld de PVV. Yeşilgöz moet het daar ook maar mee doen. Feitelijk hield ze de kaarten nog op de borst en vroeg ze haar achterban om nog even geduld te hebben." Hij voegt daaraan toe: "Ik geloof best dat ze uiteindelijk gaat deelnemen aan een kabinet."