Fragment

D66 in het nauw door grensoverschrijdend gedrag binnen de partij

foto: Foto's BZ | Aad Meijerfoto: Foto's BZ | Aad Meijer
  1. Fragmentenchevron right
  2. D66 in het nauw door grensoverschrijdend gedrag binnen de partij

D66 was zaterdag volop in het nieuws na berichtgeving van de Volkskrant over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent. Een in december 2020 gestart onafhankelijk onderzoek pleitte de D66'er vrij, maar in de vertrouwelijke bijlage zou staan dat hij wel degelijk grenzen heeft overschreden. De krant concludeerde na het inzien van interne documenten dat D66 conclusies uit het vertrouwelijke rapport al een jaar lang verzwijgt. Het bestuur heeft inmiddels aangekondigd het gedrag van het lid opnieuw te onderzoeken.

Frappant is de rol van Sigrid Kaag. Zij zou zijn gebeld door het vermeende slachtoffer waarna Kaag haar doorverwees naar de advocaat van de partij. "Het is een partij van nieuwe leiderschap die zich bovendien altijd heeft verzet tegen grensoverschrijdend gedrag", zegt politiek verslaggever van WNL Frank van Leeuwen in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Kaag heeft zich hier altijd over uitgesproken en dat een veilige omgeving creëren erg belangrijk is."

Privékwestie

Toch wist Kaag niet alles zo heeft ze aangegeven en dat is logisch zegt Van Leeuwen. "Het gaat namelijk om een privékwestie en dat wil je zo klein mogelijk houden. Alleen de voorzitter en de vicevoorzitter van de partij hebben het rapport, dat vorig jaar is verschenen, gezien. Kaag heeft dat nooit gelezen."

Naar aanleiding van de onthullingen in de Volkskrant gaat “het gehele huidige landelijk bestuur” de stukken “met grote zorgvuldigheid” opnieuw onder de loep nemen, aldus de partij in een officiële reactie.

Een nieuw onderzoek, waar actieve leden in de krant voor pleitten, lijkt er vooralsnog dus niet te komen.

Video niet beschikbaar