Fragment

Fidan Ekiz over item Ongehoord Nederland: ‘Het is racistische drek wat ze laten zien’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Fidan Ekiz over item Ongehoord Nederland: ‘Het is racistische drek wat ze laten zien’

Het item over racisme van omroep Ongehoord Nederland heeft veel losgemaakt in de media. Andere omroepen hebben er zich tegen uitgesproken en Fidan Ekiz, presentatrice van Omroep WNL, wist ook niet wat ze zag toen ze het item bekeek.

In de korte documentaire worden willekeurige beelden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan, waarna presentator Raisa Blommestijn zegt: "Je ziet dat blanken in elkaar worden geslagen door negers. Dat zien we overigens op grote schaal, dit soort filmpjes die worden gedeeld op het internet." "Ik kan niet anders concluderen dan dat het racistische drek is wat ze laten zien," zegt Ekiz in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Ekiz refereert niet alleen aan het taalgebruik van de presentator, maar ook naar de inhoud. "Het is zo onsamenhangend en wat ze laten zien is gechecked en het blijkt pure onzin te zijn."

Provoceren

Ekiz vervolgt: "Ongehoord Nederland wil alleen maar provoceren, maar is daarmee in zijn eigen val getrapt. Als je als omroep tot het publieke bestel toetreedt, dan conformeer je je aan de mediawet. Dan weet je dus waar je aan begint maar nu gaan ze tegen hun eigen regels in."

Joost Eerdmans van JA21 is het volledig eens met Ekiz. "De ophef is precies wat ze willen. Het hele toontje en het taalgebruik, het is allemaal voor aandacht."