Fragment

Ombudsman Rotterdam: 'Het aantal formulieren voor minima moet minder'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ombudsman Rotterdam: 'Het aantal formulieren voor minima moet minder'

Minima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop naar de verkiezingen op 22 november trekt de ombudsman daarom door de wijken met de 'Ombulance' om aandacht te vragen voor de overbodige bureaucratie.

"Minima hebben te maken met een jungle aan loketten," zegt ombudsman van Rotterdam-Rijnmond Marianne van den Anker in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Voor alles is een formulier nodig. Bijvoorbeeld als je voor je kind iets nodig hebt, voor muzieklessen of om een energietoeslag aan te vragen. Al deze formulieren worden ingevuld door aparte loketten. Die mensen zijn de hele dag bezig om formulieren in te vullen."

"Wij haten formulieren, dat moet anders. Daarom trekken we met de Ombulance de wijken in, zodat burgers ons makkelijker kunnen vinden," zegt Van den Anker. De Ombulance is een bus met de tekst 'Eerste hulp bij bureaucratische ongelukken'. Het initiatief van de Ombulance komt overwaaien vanuit Amsterdam. Daar rijdt de bus al een jaar rond en met succes. "Daar waar je ziet dat de overheid uit de straat verdwijnt, gaan wij juist met de bus naar de mensen toe," zegt Van den Anker. Ze vervolgt: "Mensen kunnen bij ons in de bus terecht als ze vastlopen in de papiermolen van de overheid."

"We kunnen het probleem niet direct oplossen, maar wat wij zien kunnen we wel voorleggen aan de politiek. Je wordt er knettergek van. Het aantal formulieren voor minima moet echt minder."

Video niet beschikbaar