Fragment

Ook middeninkomens kunnen de lasten niet meer dragen: ‘Draai de gaskraan in Groningen tijdelijk open’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ook middeninkomens kunnen de lasten niet meer dragen: ‘Draai de gaskraan in Groningen tijdelijk open’

Budgetcoach en schuldhulpverlener Marjorie Malbons ziet steeds vaker mensen met een goed inkomen die de extra lasten niet meer kunnen dragen. Hoe dat komt? Malbons: "Doordat je niet de tegemoetkoming krijgt, die de rest wel krijgt. Ik denk dat iedereen op één lijn gezet moet worden, niet alleen de mensen die op bijstandsniveau zitten." Werkenden zijn soms ook arm, zegt Malbons bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Ook ziet de schuldhulpverlener veel studenten naar haar toe komen, die niet de energietoeslag krijgen omdat ze studiefinanciering hebben, maar wel op zichzelf wonen. In het verlengde daarvan begrijpt Antoinette Laan, wethouder in Schiedam, niet waarom Nederland de hoogste belastingtarieven heeft op het gebied van energie.

"Wij betalen op alle fronten energiebelastingen aan het Rijk. Laten we dat nou naar beneden brengen, dan voelen we dat meteen in de portemonnee." Dat is zeker een mogelijkheid, zegt ook beursanalist Corné van Zeijl.

Groningse gaskraan

Wat volgens hem problematisch is, is dat het geld dat je voor gas betaalt niet in Nederland blijft. "Dat geld vliegt meteen het land uit." Ook oud-minister van Financiën, Onno Ruding, zou dat liever anders zijn, zegt hij aan de telefoon bij In de Kantine. En het kán ook anders, geeft hij aan. Nederland heeft tenslotte 540 miljard kuub aan aardgas in de Groningse grond zitten.

Volgens Ruding moeten we die gaskraan tijdelijk openen, om meerdere redenen; "We moeten in de winter voldoende voorraad energie hebben in Nederland. Daarnaast willen we minder afhankelijk zijn van Rusland en ten slotte levert het vele miljarden op voor de schatkist.

Een deel daarvan zou naar de mensen in Groningen moeten gaan, vindt Ruding. Maar vervolgens zijn er nog vele miljarden over, die je volgens de oud-minister kunt gebruiken voor extra koopkrachtherstel van mensen die last hebben van de inflatie. "Dat moet niet alleen naar de minima gaan, maar óók naar de middeninkomens."