Fragment

'De versplintering in de politiek neemt alleen maar toe'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De versplintering in de politiek neemt alleen maar toe'

Nu de Volt-sage op zijn einde lijkt en Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan alleen doorgaat, zijn er in totaal twintig fracties in de Kamer. De versplintering neemt daardoor verder toe.

"Ik verwacht dat de versplintering in de politiek ook alleen maar verder toe. Er zijn nu twintig fracties in de Kamer en ik verwacht dat daar nog wel één of twee bijkomen", zegt politiek redacteur van WNL Marieke Smits in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "De versplintering is ook weer heel erg actueel, als je kijkt naar de gemeenteraadsverkiezingen. Er is heel breed gestemd en het is een ontzettend complex proces om formaties te smeden. Tegelijkertijd zie je ook een eenheidsworst optreden."

Met dat laatste doelt Smits op het feit dat ondanks dat er sprake is van versplintering in de politiek, de fracties steeds meer op elkaar lijken. Hierdoor is er sprake van steeds verdere 'verklontering' in de politiek, schreef ook Floor Rusman in haar column voor NRC. "Dit zie je bij thema's die ons allemaal aangaan. Dat was corona en nu is dat defensie. Alle fracties zijn dan heel erg eensgezind over wat er moet gebeuren."