Fragment

'Het onderwijs is ook een essentiële winkel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Het onderwijs is ook een essentiële winkel'

Maandag 10 januari mag een deel van het onderwijs weer open, maar het hoger onderwijs heeft het nakijken. Stamgast in het nieuwe NPO Radio 1 programma van WNL 'In de Kantine' Daniela Hooghiemstra, historicus en columnist voor de Volkskrant, is er duidelijk over: "Het onderwijs is ook een essentiële winkel." Met andere woorden: Het gehele onderwijs moet weer zo snel mogelijk open.

"Het is heel zuur en zwaar voor jongeren. Toen het vaccin er nog niet was, was er nog geen perspectief. Maar nu hebben we het vaccin gehad en zelfs de booster dus we hebben gedaan wat we kunnen en studenten zitten nog steeds opgesloten op hun kamer. Er mist een stip op de horizon", zegt Hooghiemstra.

Stamgast Farid Tabarki, trendwatcher en ‘tijdgeestonderzoeker’, is het daarmee eens. "Het is van de gekke, jongeren zijn kind van de rekening." Hans van Soest, politiek commentator van het Algemeen Dagblad en ook aan tafel, nuanceert de uitspraken van zijn 'medestamgasten': "Het kabinet heeft er alles aan gedaan om de scholen open te houden. En daarbij; de scholen mogen weer als eerste open."

Wel of niet de scholen openen boort een grotere discussie aan bemerken alle stamgasten: hoe gaan we om met het virus? Luister de hele discussie terug in het fragment hierboven.