Fragment

Twintig jaar na dood Fortuyn: 'De afstand tussen politiek en samenleving is groter geworden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Twintig jaar na dood Fortuyn: 'De afstand tussen politiek en samenleving is groter geworden'

De eerste aflevering van 'Het jaar van Fortuyn' is vrijdagavond bijna door een miljoen mensen bekeken. De serie vertelt over de opkomst van Fortuyn en hoe hij uiteindelijk werd vermoord op het Mediapark in 2002, nu 20 jaar geleden. Fortuyn stond erom bekend dat hij dichtbij de 'normale man' wilde staan in zijn standpunten. Is van deze nieuwe wind in de politiek destijds vandaag de dag nog iets te merken?

"Met sociale media staan politici in die zin dichterbij dan ooit, maar het maakt ze ook kwetsbaarder voor allerlei smerige opmerkingen," zegt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Terugblikkend zegt hij: "In de jaren 90 ging het eigenlijk heel goed met Nederland, mensen waren best tevreden maar er heerste ook een soort onbehagen waar het instituut geen vat op kon krijgen. En Fortuyn greep dit juist aan."

'Omgekeerd een roltrap oplopen'

"Het voelt als omgekeerd een roltrap oplopen", zegt Hella Hueck journalist en chef ondernemen bij het FD. "De afstand tussen de politiek en de samenleving is alleen maar groter geworden sindsdien. De media wordt ook steeds minder vertrouwd en zo ook instituties. Dit blijkt ook uit onderzoek van het CPB."