Fragment

Pieter Omtzigt: 'In coronatijd zijn we gewend geraakt aan decreten, dat zien we bij het stikstofbeleid nu ook'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pieter Omtzigt: 'In coronatijd zijn we gewend geraakt aan decreten, dat zien we bij het stikstofbeleid nu ook'

We hebben een opeenstapeling van crises die niet opgelost wordt, aldus Kamerlid Pieter Omtzigt in de Zomereditie van WNL in de Kantine. Hij somt op: "De woningmarkt is al vijf jaar een probleem en wordt ieder jaar erger; de arbeidsmarkt wordt eigenlijk niet goed opgelost; migratie, idem dito."

Daarnaast komt de bestaanszekerheid van veel mensen in het geding door de oplopende voedsel- en energieprijzen, dat is het enige waar de regering ├╝berhaupt geen geld aan wil besteden." Dat is echt heel bijzonder", zegt Omtzigt sarcastisch.

"1,2 miljoen mensen zakken in Nederland door het ijs." Volgens Omtzigt vervult de regering haar kerntaak niet: "Zorgen voor je eigen bevolking." Kortom, er is heel veel reden om ongerust te zijn, zegt hij. "Daarnaast zien we een langzame politiek, die constant bijzondere maatregelen neemt."

Toeslagenaffaire

In coronatijd is de regering gewend geraakt om per decreet te regeren. "Eerst een persconferentie, dan naar de Kamer met de opmerking 'we kunnen nu niets meer veranderen'", zo vat Omtzigt de handelswijze van de regering samen. "Dat is bij de toeslagenaffaire ook zo gebeurd, en bij het stikstofbeleid ook."

Marinus den Hartogh, voorzitter van DeNieuweDenktank en ook aanwezig in de Grolsch Veste, denkt dat we als burgers eveneens een rol hebben om het land en de politiek van onderop te hervormen. Dat was voor hem de reden om DeNieuweDenktank te starten. "Politici kunnen dat niet allemaal in hun eentje doen. Als burgers moeten wij ook de politiek uitdagen."