Fragment

‘Als meneer Klaver wil dat we naar een groener land gaan, heb je Shell hartstikke hard nodig’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Als meneer Klaver wil dat we naar een groener land gaan, heb je Shell hartstikke hard nodig’

"Shell is met afstand de grootste groene investeerder in Nederland." Dat zegt EW-redacteur Victor Pak bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Het gaat om meer dan drie miljard euro per jaar," vervolgt hij. "Die investeringen - onder andere in waterstof en windmolenparken op zee - komen hier terecht, en dat zorgt voor Nederlandse werkgelegenheid." De nummer twee, Vattenfall, komt uit op twee miljard.

Video niet beschikbaar

In weerwil van deze cijfers, trekt de linkse oppositie in de Tweede Kamer fel van leer tegen het ooit zo geroemde Nederlandse bedrijf. "We moeten niet zo naïef zijn dat alles morgen kan veranderen omdat een paar rebelse demonstranten op de A12 zeggen dat het zo moet gaan," alarmeert NRC-columniste Aylin Bilic. "We kunnen nog niet leven met enkel hernieuwbare energie."

Stikstof

Ze heeft een voorstel in de richting van GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Neem een abonnement op Elsevier en lees het FD. Dan krijg je breder inzicht in wat zo'n organisatie doet." Jesse Klaver en de andere oppositiepartijen zouden volgens Bilic ook moeten bedenken dat er eenmalig stikstof vrijkomt bij al die nieuwe projecten, maar dat het op de lange termijn alleen maar bijdraagt aan het halen van onze klimaatdoelen. Ze noemt het opslaan van CO2 op zee als voorbeeld.

"Als meneer Klaver wil dat we serieus naar een groener land gaan, dan heb je Shell hartstikke hard nodig," besluit Victor Pak.