Fragment

Is de VVD voldoende zichtbaar in het kabinet? 'Alleen verantwoordelijkheid nemen is niet genoeg'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is de VVD voldoende zichtbaar in het kabinet? 'Alleen verantwoordelijkheid nemen is niet genoeg'

Waar de VVD last van heeft, zegt politiek verslaggever van het AD Hans van Soest, is iets waar alle partijen last van hebben die al langer regeren. Namelijk: "Als je regeert, moet je compromissen sluiten. En dat maakt je eigen verhaal onzichtbaarder. Na twaalf jaar beginnen een hoop leden daarvan te balen."

Video niet beschikbaar

Jeanette Baljeu, gedeputeerde voor de VVD in de provincie Zuid-Holland, is het daar mee oneens. Ze vindt dat de VVD verantwoordelijkheid heeft genomen en op verschillende thema's herkenbaar is. "Dilan (Yesilgöz-Zegerius, VVD-minister, red.) is heel goed bezig op Veiligheid", en Christianne van der Wal, minister voor Stikstof, neemt eveneens verantwoordelijkheid, aldus Baljeu.

Niet alleen verantwoordelijkheid nemen

Dat is precies waar Mark Rutte de verkiezingen mee heeft gewonnen, reageert Van Soest bij WNL In de Kantine. "Tegen de schreeuwers, en voor de doeners. Maar alleen verantwoordelijkheid nemen, zorgt er nog niet voor dat je alle punten uit je verkiezingsprogramma kunt doorvoeren." Dat is weliswaar logisch, omdat je altijd compromissen moet sluiten. Maar heel veel VVD'ers vragen zich af wat er nou überhaupt terecht is gekomen van wat ze wilden, legt Van Soest uit. Hij somt hun gedachten op: "We mochten een tijdje 130 rijden, maar nu niet meer; we moeten boeren verplicht uitkopen; alle beloftes over asielzoekers die hier niet thuishoren, omdat ze zijn afgewezen, komt de partij niet na."

Kortom, wat heeft verantwoordelijkheid nemen VVD'ers gebracht, vraagt Van Soest. "Genoeg", antwoordt VVD-gedeputeerde Baljeu. "Rutte begon in een tijd dat er een economische crisis was. Dat heeft hij heel goed aangepakt." Omdat we nu weer in crises zitten, vindt Baljeu dat er naar nieuwe oplossingen gezocht moet worden. "Daarom is het belangrijk dat de VVD-leden meer debat willen binnen de partij."

Nieuwe VVD-voorzitter

Dat was een van de dingen die ter sprake kwam, tijdens de verkiezing van een nieuwe VVD-minister, naast de zichtbaarheid van de VVD in het kabinet. Met 68 procent van de stemmen is Eric Wetzels uiteindelijk de nieuwe VVD-voorzitter geworden, ten koste van Onno Hoes.