Fragment

'Rutte maakt een goede kans om secretaris-generaal van de NAVO te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Rutte maakt een goede kans om secretaris-generaal van de NAVO te worden'

Demissionair premier Rutte wond er tot voor kort geen doekjes om: als hij uit de politiek zou stappen, dan zou hij voltijd gaan lesgeven. Maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. Rutte ambieert een internationale carrière. In het programma Spuigasten van Den Haag FM hintte hij op de functie van secretaris-generaal bij de NAVO.

Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal, heeft aan De Telegraaf laten weten dat hij de kansen voor Rutte groot inschat. "Het belangrijkste is dat je Biden achter je hebt staan. De band tussen Rutte en Biden is goed dus de kans is inderdaad aanwezig", reageert politiek redacteur van WNL Tessa van Viegen in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Eerder was Rutte al gepolst door destijds president Trump. "Dat was ook niet zo gek. Rutte is één van de meest ervaren premiers van Europa", aldus van Viegen.

Estland

Toch ligt de rode loper voor Rutte nog niet uitgerold. In het programma van Den Haag FM gaf hij namelijk zelf al aan een 'concurrent' te hebben. Daarmee doelt hij volgens tafelgast Jacques Monasch, voormalig PvdA-Kamerlid en campagnestrateeg, op de huidige premier van Estland, Kaja Kallas. "Zij is zeer getalenteerd, maar ze heeft wel een smetje. Ze komt namelijk net uit een politieke crisis. Estland is zeer gekanteld tegen Rusland en alle handel die met Rusland werd gevoerd is aan banden gelegd. Onlangs werd bekend dat de man van Kallas via zijn bedrijf nog wél handel drijft met de Russen. Ze heeft dit ternauwernood overleefd", weet Monasch. Door dat 'smetje' zou de kans voor Rutte wel weer groter worden.

Profileren

Monasch vindt overigens dat het al wel duidelijk was dat Rutte verder aan het kijken was dan het onderwijs. "Hij was zich de laatste tijd behoorlijk aan het profileren op het internationale politieke toneel. Hij is bijvoorbeeld direct naar Israël gevlogen toen de oorlog uitbrak."

Video niet beschikbaar