Fragment

Volkskrant-onthullingen over angstcultuur bij DWDD verbazen: 'Ik kreeg er rillingen van'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Volkskrant-onthullingen over angstcultuur bij DWDD verbazen: 'Ik kreeg er rillingen van'

Het Volkskrant-artikel over de angstcultuur die jarenlang bij De Wereld Draait Door heerste, waarin presentator Matthijs van Nieuwkerk een hoofdrol speelde, doet de wenkbrauwen fronsen. Veel mensen hadden niet door dat er iets speelde achter de schermen.

Presentator van WNL In de Kantine, Fidan Ekiz, was regelmatig te gast in het programma. "Ik heb weleens wat gehoord over woedeaanvallen en over afsnauwen. Maar ik heb nooit zelf iets meegemaakt," zegt Ekiz in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "In de laatste jaren druppelden er wel verhalen naar buiten, maar ik denk dat dat ook komt door de angstcultuur die er heerste." Ekiz vervolgt: "Ik ging ook naar personeelsfeesten van DWDD, daar was het altijd hartstikke gezellig."

Topsport

De Volkskrant-onthullingen komen voor haar dan ook als een shock. "Dit had ik echt niet verwacht. Ik was geschrokken toen ik het las en ik kreeg er rillingen van." Ook journalist Hugo Borst is verbaasd. "Ik heb nooit iets gemerkt toen ik te gast was. Ik ben echt stomverbaasd." Borst denkt dat het wel iets met werkdruk te maken kan hebben. "Het was topsport wat daar gebeurde en kennelijk leidde dat tot dit gedrag."

Caberatier Marcel Verreck kende Van Nieuwkerk via verschillende projecten. "Hij heeft weleens in interviews gesproken dat hij een heel angstig persoon is. Misschien was het zijn manier om zijn angst te bezweren. Ik zou vooral zeggen: ga hulp zoeken."

Na het uitkomen van het artikel trokken veel mensen al meteen het plaatje breder, dat dergelijk gedrag niet alleen in de mediawereld voorkomt, maar in de hele maatschappij. Ondernemer Ali Keles erkent dat. "Een paar jaar geleden hebben we een gedragscode opgeschreven waaraan mensen zich moeten houden." Keles vervolgt: "Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je ermee bezig bent en je er daardoor bewust van wordt."