Fragment

In het Westen groeien de zorgen over hacks en aanvallen vanuit China en Rusland: 'Versterk Europa'

  1. Fragmentenchevron right
  2. In het Westen groeien de zorgen over hacks en aanvallen vanuit China en Rusland: 'Versterk Europa'

De twee Chinese ballonnen die gesignaleerd zijn boven het Amerikaanse continent houden de gemoederen bezig. Terwijl China het afdoet als 'afgedreven weerballonnen', cancelen de Amerikanen een staatsbezoek en overwegen zelfs om de ballonnen neer te schieten. Zij denken namelijk dat er spionage-apparatuur in zit. De ballonnen laten zien hoe scherp de verhoudingen tussen Oost en West zijn, waardoor handeldrijven met elkaar krampachtig wordt.

Columnist Aylin Bilic vindt de reactie van de Amerikanen op de ballonnen logisch. "China monitort de eigen bevolking op allerlei manieren, het is niet gek dat de Amerikanen dan denken dat in de ballonnen bepaalde apparatuur zit," aldus de columnist bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Bedenk je wel dat de veiligheid in de VS ook gaat over onze veiligheid," zegt Bilic om haar punt kracht bij te zetten.

Hoogwaardige technologie

Maar er is meer volgens de columnist. "Ik ben altijd erg voor globalisering geweest. Maar hoe Rusland zich nu gedraagt en de hacks die we de afgelopen week hebben gehad uit die hoek werpt wel de vraag op of je hoogwaardige technologie met elkaar moet delen." Verschillende ziekenhuizen in het land zijn aangevallen door een pro-Russische hackersgroep waardoor systemen plat kwamen te liggen.

Met 'hoogwaardige technologie' doelt Bilic op de kwestie rondom ASML, het technologiebedrijf uit Veldhoven. De Amerikanen willen niet dat ASML machines die hoogwaardige chips kunnen maken aan China verkoopt. Inmiddels is uitgelekt dat er waarschijnlijk een exportstop komt.

Door wat er gaande is in de wereld zou Bilic graag zien dat Europa zich meer op zichzelf gaat richten. "Laten we Europa versterken." In Europa zelf is de ongelijkheid op allerlei vlakken nog groot. Als die zou worden aangepakt dan zou Europa zich als continent beter kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf.