Fragment

Europa kijkt naar andere gasleveranciers: 'Je gaat van de ene boef naar de andere'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Europa kijkt naar andere gasleveranciers: 'Je gaat van de ene boef naar de andere'

De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat Europa naarstig om zich heen aan het kijken is naar andere gasleveranciers. De bronnen zijn niet eindeloos en veel landen die grote gasleveranciers zijn, houden er een dubieuze politiek op na. Te denken aan Qatar.

"Je gaat van de ene boef naar de andere. De VS is dan nog enigszins te doen, maar Biden gaat helemaal niet over die toezegging," zegt journalist van het FD Hella Hueck in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Europa toezeggingen gedaan over gasleveranties. Volgens Hueck kan dit niet zomaar omdat de bedrijven die het gas oppompen hierover gaan. "Die hebben ook allerlei contracten met andere landen. Moeten die boten dan omkeren?"

Niet wedden op één paard

Hueck wil daarnaast nog benadrukken dat Europa zichzelf veel te afhankelijk heeft gemaakt van Rusland als het op gas aankomt. "Never put your eggs in one basket. Duitsland heeft nu ook aangekondigd volledig van het Russische gas af te gaan, maar Poetin heeft ook niet het eeuwige leven. Je moet daar doorheen kunnen kijken." Hueck wil daarmee zeggen dat Europa, door volledig van het Russische gas af te gaan, niet nogmaals de fout moet maken om van een andere leverancier volledig afhankelijk te worden.

Energietoeslag

Ondertussen worden de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de daardoor alsmaar stijgende gasprijzen ook in ons land stevig gevoeld. Het kabinet heeft een energietoeslag in het leven geroepen. Minima krijgen een eenmalige toeslag van 800 euro uitgekeerd door gemeenten. "De grote vraag is of de overheid er is om iedereen te compenseren. We kunnen niet elke keer naar de overheid kijken. Het houdt een keer op", aldus Hueck.