Fragment

Erdogan als bruggenbouwer in het Oekraïne-conflict?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Erdogan als bruggenbouwer in het Oekraïne-conflict?

De Turkse president Erdogan lijkt een bruggenbouwer te worden in het Oekraïne-conflict. Hij joeg jarenlang vooral de NAVO-landen in het harnas door zijn buitenlandbeleid, maar dat tij lijkt nu te keren schrijft historicus en Turkije-kenner Kaan Özgök op EW Podium.

"Turkije heeft een brugfunctie en geografisch is het ook een brugland", zegt Özgök in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Hiermee kan Erdogan een belangrijke functie vervullen op het internationale toneel en zo ook in het Oekraïne-conflict. Özgök benoemt ook de rol van Erdogan in Turkije zelf, de president is op dit moment niet heel populair. "De situatie ziet er niet zo florissant voor hem uit en hij zal deze situatie ook in zijn voordeel willen gebruiken. Alle buitenlandpolitiek is bij Erdogan op het binnenland gericht."

Coen de Jong, historicus en politicoloog, vindt het beeld van Erdogan als 'vredesduif' niet zo gek. "Poetin wordt nu in de houdgreep gehouden door met name de VS. Als Poetin als dictator kan vallen, kan Erdogan dat ook." Met andere woorden: Erdogan ziet ook in dat hij een andere vorm van buitenlandpolitiek moet gaan voeren om in het zadel te blijven.