Fragment

Burgemeester Femke Halsema: ‘Amsterdam heeft een onbeheersbare cannabismarkt’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Burgemeester Femke Halsema: ‘Amsterdam heeft een onbeheersbare cannabismarkt’

Volgens de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft Amsterdam een onbeheersbare cannabismarkt. Daarom wil ze onder meer coffeeshops enkel toegankelijk maken voor Nederlandse ingezetenen. We hebben in de binnenstad tweeduizend straatdealers, legt ze uit in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “En nog eens 166 coffeeshops, waarvan honderd leven van de toeristen.”

Dus de markt wordt helemaal gedomineerd door toeristen, oordeelt Halsema. “Je moet die markt kalmeren en kleiner maken, zeker als je cannabis wilt legaliseren.” Iets waar Halsema zelf al jaren voorstander van is. “Op zo’n overspannen markt is dat niet mogelijk.”

Georganiseerde misdaad

Bijkomend probleem is volgens Halsema dat er zó veel vraag is naar cannabis dat ook de georganiseerde misdaad steeds meer in deze markt infiltreert.

Of het aantal straatdealers zal toenemen – een veelgehoord kritiekpunt op haar voornemen – “valt te bezien”, aldus Halsema. “Ik snap dat mensen daar bang voor zijn, maar het zou ook kunnen dat hierdoor minder toeristen naar de binnenstad komen, waardoor de afzetmarkt voor hen juist kleiner wordt.”