Fragment

Wetgeving tegen straatintimidatie lijkt nog ver weg: '80 procent van de vrouwen wordt dagelijks geïntimideerd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wetgeving tegen straatintimidatie lijkt nog ver weg: '80 procent van de vrouwen wordt dagelijks geïntimideerd'

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat twee derde van de vrouwen te maken heeft met straatintimidatie. En toch is een strafrechtelijk verbod nog ver weg. Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam zet zich al jaren in tegen deze vorm van intimidatie.

"Ik schrik niet van de cijfers van het CBS. Al een aantal jaar ben ik bezig om straatintimidatie aan banden te leggen. Zes jaar geleden werd er nog gezegd, dat als je door een bouwvakker werd nagefloten, je het moest zien als een compliment", zegt Hoogwerf in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Hoogwerf vertelt over het onderzoek dat al eerder is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit. "Hieruit komt naar voren dat 80 procent van de vrouwen dagelijks wordt geïntimideerd."

Nachtleven

Hoogwerf zou graag meer optrekken met het nachtleven om een verbod tegen straatintimidatie toch van de grond te krijgen. Ted Langenbach, ondernemer in het nachtleven, herkent de signalen waar Hoogwerf over vertelt. "Ik moet elke keer mijn vriendin van de sportschool ophalen anders krijgt ze de meest vervelende opmerkingen naar haar hoofd." Over het nachtleven zegt Langenbach het volgende: ''Het uitgaansleven is ook een safeplace voor kwetsbaren, alles lijkt verergerd door corona."

Video niet beschikbaar