Fragment

Burgemeester Vlaardingen: ‘We maken een dorp voor zo’n duizend Oekraïense vluchtelingen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Burgemeester Vlaardingen: ‘We maken een dorp voor zo’n duizend Oekraïense vluchtelingen’

Alle gemeenten in Nederland worden aangesproken om in totaal 75.000 plekken vrij te maken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook de burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga, doet zijn best om met zijn gemeente een bijdrage te leveren, zegt hij In de Kantine op NPO Radio 1.

"Ik zie dat het gemeenten lukt, ondanks het feit dat sommige mensen hierover boos zijn. We creëren namelijk woonplekken die er eerst nog niet waren, in een problematische woningmarkt." Toch merkt hij ook draagvlak onder burgers voor de opvang van Oekraïners. "Omdat de oorlog zo dichtbij is worden ze echt gezien als onze burgers."

Wijbenga schat dat zijn gemeente nu zo'n 150 mensen opgevangen heeft. "Dat doen we op plaatsen die eerder geen woningen waren, want we vinden dat we niet de woningmarktproblemen nóg groter moeten maken"  Ter illustratie: "Er was een leegstaande, verwaarloosde boerderij, die we heel snel opgeknapt hebben. Daar wonen nu zo'n dertig tot veertig mensen."

Oekraïens dorp

Maar het aantal Oekraïense vluchtelingen dat we tot op heden hebben opgevangen is lang niet genoeg om de plannen van de overheid te halen, zegt Wijbenga. "Dus we gaan een Oekraïens dorp proberen te maken voor zo'n duizend mensen uit Oekraïne."

Eigenlijk is het allemaal tijdelijk, zegt Wijbenga. De mensen die hij spreekt, vooral moeders, zeggen tenslotte: "Onze mannen vechten voor een vrij Oekraïne, dus we hopen dat we hier maar een jaar of een paar jaar hoeven te zitten. Dan kunnen we weer terug."