Fragment

'Breng het aantal Natura 2000-gebieden terug, boeren worden tot wanhoop gedreven'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Breng het aantal Natura 2000-gebieden terug, boeren worden tot wanhoop gedreven'

Het stikstofbeleid en de reactie van de boeren waren deze week volop in het nieuws. De veestapel moet flink omlaag en dat betekent dat behoorlijk wat boeren moeten gaan snijden in hun bedrijf - of zelfs helemaal moeten verdwijnen. JA21 is het niet eens met hoe het stikstofplan er nu bij ligt.

"Begrijp ons niet verkeerd, we vinden die Natura 2000-gebieden heel belangrijk, maar breng het aantal terug," zegt Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid van JA21, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Er zijn heel veel kleine gebiedjes en als die nou herschikt worden tot grotere, dan komen minder boeren in de problemen."

Eppink hoopt ook dat de politiek stelliger wordt naar Europa om de boeren beter te beschermen. "Rutte moet daar echt met zijn vuist op tafel gaan slaan." Ook kijkt Eppink naar de binnenlandse politiek - met lichte verbazing. "Het CDA, de partij van de boeren, laat zich op dit moment nauwelijks gelden. Wij werken heel veel samen met de BoerBurgerBeweging en ik denk dat die partij het CDA van de kaart gaat vegen op dit vlak." Eppink verwijst daarbij naar de Provinciale statenverkiezingen van volgend jaar.

Maar waar de zorgen van het Tweede Kamerlid vooral liggen, is bij de boeren. "Geef mensen meer tijd. Er is geen perspectief en ze worden tot wanhoop gedreven zo. Voor veel boeren is dit plan hun doodsvonnis. Je zit ontzettend veel angst te kweken." Met een duidelijk perspectief kan die angst - deels - worden weggenomen, meent Eppink.