Fragment

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen over de oorlog in Oekraïne: 'Ik schrik nog steeds van de dingen die ik daar zie'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen over de oorlog in Oekraïne: 'Ik schrik nog steeds van de dingen die ik daar zie'

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen doet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verslag uit de meest getroffen gebieden. "Ik ben nog niet gaan wennen aan deze oorlog. Ik schrik nog steeds van de dingen die ik daar aantref," aldus Melissen in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Recent was Melissen nog aan het Oostfront. "Dat gebied is bezet door de Russen en heel veel gebouwen en huizen zijn daar kapotgeschoten. Mensen zijn er nauwelijks meer." Melissen zoekt daar naar de laatste bewoners en gaat met ze in gesprek. "Niet alleen in de zwaar getroffen gebieden hebben mensen het zwaar, ook in de dorpen daar omheen. De raketten vlogen die mensen om de oren."

Melissen ziet toch ook weer bij elk bezoek dat mensen gewoon doorgaan met het dagelijks leven. "Het wordt een nieuwe realiteit. Die mensen moeten wel door, ze hebben geen keuze." Maar dat geldt voor Melissen zelf niet. "Anders dan de oorlog in Gaza, ben ik aan deze oorlog nog steeds niet gaan wennen."

Westerse hand

Melissen gaat niet alleen naar de getroffen gebieden, maar volgt het nieuws ook op internationaal niveau. Vooral de levering van wapens volgt hij op de voet. "Zelensky wil vooral langeafstandswapens. Met de F-16's hij ontzettend blij, maar hij zal nog meer willen." Melissen snapt de terughoudendheid van het Westen. "Zet die wapens aan de grens en je schiet zo ver Rusland in."

Video niet beschikbaar