Fragment

Compensatie voor de energiekosten mkb'ers: 'Een kortetermijnoplossing'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Compensatie voor de energiekosten mkb'ers: 'Een kortetermijnoplossing'

Het kabinet heeft aangekondigd de energiekosten van het mkb gedeeltelijk te compenseren. Maar volgens veel mkb'ers is deze compensatie niet hoog genoeg of ze vallen er net buiten. De vraag rijst: hoe ver kan de overheid gaan in het compenseren van burgers en bedrijven? "Je kunt natuurlijk niet alles compenseren als overheid," zegt topondernemer Aad Ouborg in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Maar bijzondere zaken zoals de enorme bedragen ten gevolge van de energiecrisis momenteel, daar moet je volgens hem weldegelijk iets tegen doen.

Columnist Yesim Candan noemt de huidige maatregel van de overheid echter een kortetermijnoplossing voor de mkb'ers. Ouborg geeft bijval: "Er moet meer nagedacht worden over de continuïteit van bedrijven." Ook wil hij dat er duidelijke taal wordt gebezigd en de overheid eerlijk is. Concreet denkt hij aan een actiepakket, zoals dat er ook tijdens de coronacrisis was, dat voor langere tijd kan voortduren. "Dit probleem speelt al lang en nu gaat de regel voor de mkb pas in op 1 april," aldus Ouborg, Wel zal de maatregel dan met terugwerkende kracht tot november gaan gelden.

Loonsverhoging

Er moet eveneens een forse loonsverhoging komen, zeggen de vakbonden. Kunnen bedrijven daar allemaal aan voldoen? Nee, zegt Ouborg. "Je moet de loonsverhogingen gaan doorzetten bij bedrijven waar het nodig is, zoals bij de beveiliging op Schiphol, de verpleging, de scholen enzovoorts. Maar ga nou niet alle lasten bij de werkgevers zetten." Ook de regering denkt volgens Ouborg dat ondernemers het salaris van hun werknemers zomaar even kunnen verhogen. "Alles wordt nu bij het bedrijfsleven gelegd."

Tevens blijven alle belastingen maar omhooggaan voor ondernemers, aldus Ouborg, terwijl ook de grondstoffen fors stijgen. En wie betaalt het uiteindelijk: de consument, besluit hij.