Fragment

Kamerlid Van der Woude wil meer doen tegen straatintimidatie van vrouwen: 'Onderzoek uit welke hoek het komt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kamerlid Van der Woude wil meer doen tegen straatintimidatie van vrouwen: 'Onderzoek uit welke hoek het komt'

Nafluiten, nasissen en zelfs achtervolgd worden. Veel meisjes en vrouwen ervaren straatintimidatie, en grote steden als Rotterdam willen daar beter tegen gaan optreden. Een landelijk 'sisverbod' zou daar bij helpen. Daarover deden verschillende politici afgelopen week hun verhaal in Trouw.

"Nafluiten of nasissen is het minst erge," begint Hatte van der Woude in WNL In de Kantine op NPO 1. "Mannen die vrouwen achterna lopen, ze uitschelden als ze niet snel genoeg reageren. Dat is veel erger, want er is altijd het idee dat het verkeerd kan aflopen." Het Kamerlid vervolgt: "Voor veel jonge meisjes is dit echt dagelijkse kost. Op een gegeven moment word je er gewoon gek van."

Oorzaak

Van der Woude zou graag zien dat er meer gebeurt om vrouwen en meisjes te beschermen. "We moeten onderzoeken uit welke hoek het komt." Ze duidt daarmee op de culturele afkomst van de mannen die vrouwen intimideren, maar ook op hun geloof en hoe iemands gezinssituatie vroeger was. "Ik geloof niet dat er één factor is die dit gedrag bepaalt. Maar als je weet wat de oorzaak is, dan kan je beter voorlichten en beter opleiden."

Maar een wet kan zeker helpen besluit het Kamerlid: "Er loopt een patriarchaat rond in Nederland die denkt dat vrouwen niet het recht hebben om vrij rond te lopen."