Fragment

Gevluchte Syriër: 'Hamas is het broertje van IS'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gevluchte Syriër: 'Hamas is het broertje van IS'

Adam Esmael vluchtte bijna negen jaar geleden uit Syrië voor IS. Zijn broer werd gedood door IS-strijders en dat heeft diepe littekens bij hem achtergelaten. Het geweld in Zuid-Israël roept bij Ismael dan ook veel verdriet op. "Hamas doet in Israël precies wat IS destijds in Syrië deed", zegt de Syriër in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Praten over zijn tijd in Syrië vindt Esmael nog steeds lastig. "Ik was destijds 22 jaar. Het is gruwelijk, vreselijk en ik zie het nu allemaal weer gebeuren door Hamas." Esmael vervolgt: "Mijn broer is doodgeschoten door IS-strijders. Ik kon niet naar zijn begrafenis, dat doet nog steeds pijn." Esmael moest destijds niet alleen vluchten vanwege het geweld van IS, maar ook vanwege zijn geaardheid. Hij valt op mannen, wat in de meeste landen in het Midden-Oosten als een misdaad wordt gezien - behalve in Israël.

Esmael begrijpt maar weinig van mensen die hun steun uitspreken voor de Palestijnen en Hamas. "Ik zie nu ook vanuit de LHBTQ-community dat er steun wordt uitgesproken voor Hamas terwijl het bekend is dat in dat gebied de laatste tijd mensen vermoord zijn vanwege hun geaardheid."

Video niet beschikbaar