Fragment

Hamas eist vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor gijzelaars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Hamas eist vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor gijzelaars

Hamas heeft de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen in Israël geëist in ruil voor de gijzelaars die de militante beweging al drie weken vasthoudt in de Gazastrook. Het is de eerste keer dat Hamas deze voorwaarde naar buiten brengt voor het vrijlaten van de meer dan tweehonderd gegijzelden.

Een woordvoerder van de Al-Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, zegt in een videoboodschap dat zijn beweging dicht bij een akkoord was met Israël over de vrijlating van de gijzelaars, totdat Israël die mogelijkheid "uitstelde". Het is niet duidelijk of hij bedoelt dat de onderhandelingen stukliepen of dat een deal van de baan is door de geïntensiveerde aanvallen van Israël op de Gazastrook van vrijdagavond. De woordvoerder zegt ook dat Hamas bereid is te praten over een "gedeeltelijke overeenkomst" over de gijzelaars.

Tegenaanbod

"De duimschroeven worden aangedraaid en je ziet dat daarom Hamas nu met een tegenaanbod komt", reageert brigadegeneraal Han Bouwmeesters in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 op het nieuws. "Elk bericht dat gaat over de mogelijke vrijlating van volstrekt onschuldige mensen is hoopvol", reageert tafelgast Jacques Monasch, voormalig PvdA-Kamerlid en campagnestrateeg. Maar: "Ik denk niet dat Israël hier mee akkoord gaat. Israël houdt niet op voordat Hamas uit de Gazastrook weg is", aldus Monasch.

Video niet beschikbaar