Fragment

De ruimte in Nederland is schaars: ‘Optelsom van alle deelbelangen begint nijpend te worden’

  1. Fragmentenchevron right
  2. De ruimte in Nederland is schaars: ‘Optelsom van alle deelbelangen begint nijpend te worden’

Uiteenlopende deelbelangen zitten elkaar in de weg als het gaat om de verdeling van ruimte in ons land. Nederland verstedelijkt en de ruimte wordt schaars. Maar hoe groot is het probleem precies? “De omvang van dit probleem is niet te onderschatten,” aldus Gertjan van Schoonhoven, redacteur van Elsevier Weekblad in WNL In de Kantine.

“De optelsom van alle deelbelangen begint nijpend te worden.” Bepaalde conflicten in de ruimte – zoals het conflict tussen de boeren en de natuur – komen wel aan de orde, zegt Van Schoonhoven, en bepaalde niet. Wat de EW-redacteur vooral mist, is een overkoepelend, nationaal plan. “Het zijn vooral deeldiscussies die nu gevoerd worden.”Terwijl: “We hebben een fantastische traditie in Nederland op het gebied van stedenbouw, ruimtelijke ordening en architectuur.

Opheffing ministerie

Een van de oorzaken van het probleem is de opheffing van het het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, stelt Van Schoonhoven. “Ook in de politiek heerst er consensus over dat die opheffing een fout was.” Daardoor heb je geen centraal figuur en ambtelijke staf, noch een heel (lokaal) netwerk in Nederland, legt Van Schoonhoven uit. “De huidige minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, is vooral bezig met huizen bouwen.”

“Er zullen harde keuzes gemaakt moeten worden.” En niet morgen of nog later, aldus Van Schoonhoven. “Je moet het nu doen.”