Fragment

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian: ‘De rechterhand van Taghi mag iedere dag bellen: volstrekte naïviteit’

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian: ‘De rechterhand van Taghi mag iedere dag bellen: volstrekte naïviteit’

We moeten niet meer naïef zijn over het harde criminele circuit, stelt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Zware criminelen zullen er alles aan doen om te communiceren met de buitenwereld. Elk contactmoment is een potentieel moment dat iemand iets naar buiten brengt.”

Dat moeten we dus zoveel mogelijk verhinderen, zegt Ellian, die in Italië heeft gekeken naar hoe de politie daar maffia-lieden behandelen. Het Kamerlid voor de VVD pleit voor meer spreiding van topcriminelen. “In de extra beveiligde inrichting in Vught is een concentratie van hele gevaarlijke lieden.” Schutters, vaak mensen met een licht verstandelijke beperking. moet je niet met elkaar in aanraking laten komen, aldus Ellian.

Elke dag bellen

“Bovendien mag je bij andere gevangenissen dan die in Vught elke dag bellen, zelfs in het regime dat net onder de extra beveiligde inrichting zit. Er zijn allerlei kopstukken die niet in de extra beveiligde inrichting zitten, waarvan ik zeg: elke dag bellen is een beetje te veel. “Je kunt niet garanderen dat er geen codetaal naar buiten komt. Ter illustratie: ‘Heb jij een nieuwe koelkast gekocht’ kan van alles betekenen, legt hij uit.

Ellian noemt een voorbeeld: “Een van de rechterhanden van Ridouan Taghi zit in Arnhem en mag iedere dag bellen. Dat vind ik volstrekte naïviteit. Alles wat hij doet moet gecontroleerd worden.” De urgentie is wel toegenomen, maar we kunnen dat nog intensiveren, aldus Ellian.