Fragment

‘Aanloop naar voordracht van Hoekstra als opvolger van Timmermans was ondoorzichtig’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Aanloop naar voordracht van Hoekstra als opvolger van Timmermans was ondoorzichtig’

Het meest opvallende aan het nieuws dat Wopke Hoekstra is aangedragen als de opvolger van Frans Timmermans in Brussel, was dat het proces daar naartoe ‘ondoorzichtig’ is gegaan. Dat zegt politiek verslaggever Martine Wolzak van het FD in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

“Zijn naam werd vooraf vrijwel door niemand genoemd,” zegt Wolzak. “Ik heb het nog nagezocht en in mijn eigen krant hebben we hem wel in een rijtje namen genoemd, maar niet als de grootste kanshebber om Timmermans op te volgen. In andere media is hij helemaal niet genoemd.” Wolzak vervolgt: “In de Haagse gangen zijn ook geluiden te horen dat mensen zich overvallen voelen door de voordracht.”

De naam die vooraf het vaakst werd genoemd was die van Sigrid Kaag. Toch zou haar voordragen niet helemaal logisch zijn. “Het zou gek zijn als zij midden in een tijd van begroting opstellen en Prinsjesdag zou weggaan.” Maar op Hoekstra is er ook zeker kritiek. Hij verlaat zijn post als minister van Buitenlandse Zaken terwijl de oorlog in Oekraïne nog in volle gang is.

Klimaatportefeuille

De rode loper is overigens nog niet uitgerold voor Hoekstra. “Eerst wordt hij nog verhoord, al verwacht ik wel dat hij daar doorheen komt,” denkt Wolzak. De sociaaldemocraten in het Europese Parlement eisen bovendien dat de klimaatportefeuille bij een sociaaldemocraat blijft, nu Timmermans ontslag heeft genomen om GroenLinks-PvdA te leiden. En dus niet naar de christendemocraat Hoekstra gaat.

Video niet beschikbaar