Fragment

Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport maakt veel los: 'Het gaat altijd om een machtig, klein clubje'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport maakt veel los: 'Het gaat altijd om een machtig, klein clubje'

Het Volkskrant-artikel over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport toont volgens FD-journalist Martine Wolzak een patroon aan. "Het gaat altijd om een machtig, klein clubje", zegt ze in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

In het geval van NOS Sport zitten de beschuldigden er al meer dan tien jaar, sommigen zelfs al twintig jaar. "Datzelfde zag je ook bij het grensoverschrijdende gedrag bij uitgeverij Prometheus, De Wereld Draait Door en ook ook Pakhuis de Zwijger in Amsterdam." Bij die laatste stond lange tijd een echtpaar aan het roer. "Voor nieuwe mensen is het dan moeilijk om je erin te vechten en om je verhaal te doen als het misgaat", aldus de journaliste.

Desondanks wil Wolzak ook benadrukken dat niet iedereen het grensoverschrijdende gedrag binnen een organisatie hoeft te ervaren. "Ik heb zelf bijvoorbeeld gewerkt bij Prometheus en ik had het daar ontzettend naar mijn zin."

Het artikel

In het Volkskrant-artikel staat onder meer omschreven dat presentator Tom Egbers grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoonde. In 2005 zou hij een affaire hebben gehad met een 22-jarige stagiaire, die hij daarvoor talloze sms'jes stuurde en soms middenin de nacht belde, en nadat de affaire werd beëindigd zou hij haar hebben gepest. In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar "de as van het kwaad", "het vergif" en "serpent". Ook maakte hij wanneer zij langsliep het handgebaar waarmee hij deed alsof hij iemands keel doorsnijdt, aldus de krant.

Ook komen in het artikel ervaringen van sportpresentator Aïcha Marghadi aan bod. Ze beschrijft dat ze te maken kreeg met pesterijen en buitensluiting en hierin niet werd geholpen door de hoofdredactie. "Ze hebben me gewoon laten verzuipen."

Inmiddels is bekend geworden dat de hoofdredactie van NOS Sport opstapt.

Video niet beschikbaar