Fragment

Grutto-documentaire is een pleidooi voor natuurbehoud

  1. Fragmentenchevron right
  2. Grutto-documentaire is een pleidooi voor natuurbehoud

Natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij is gefascineerd door de grutto. Zijn film, waarvoor hij maar liefst vier jaar lang een aantal exemplaren volgde, komt nu ook in documentaire vorm uit.

De grutto is een oer-Hollandse weidevogel. Nog wel. Want de natuurwaarden van het agrarisch land staan zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf nog ruimte laat voor natuur, daar gedijt de grutto. Zo is hij de ambassadeur van agrarisch land waar productie en natuur in balans zijn. Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland. In 2015 is de grutto uitgekozen door het Nederlandse publiek tot nationale vogel. En dat moet volgens Van der Leij ook zo blijven.

"De stand van zaken is niet erg florissant te noemen. Overal waar de grutto komt, heeft hij het moeilijk’", zegt de natuurfotograaf in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. In totaal heeft Van der Leij en een aantal anderen vier jaar gewerkt aan de documentaire. "Soms volg je er een aantal en dan weer een individu. Het is fascinerend om zo’n dier dan na de trek, als hij in Senegal is geweest, weer terug te zien hier in het boerenland."

Eieren

Vooral het leggen van de eieren heeft de natuurfotograaf wakker gehouden. "Dat is echt zo’n moment dat je wil hebben op film. Een grutto legt gemiddeld maar vier eieren per jaar dus als je de eerste gemist hebt, dan weet je dat je nog maar drie kansen hebt en dat voert de druk wel op natuurlijk.’’ Uiteindelijk lukte het Van der Leij en legde hij zelfs twee eierleggende grutto's vast. "Het waren dagen van zonsopgang tot zonsondergang en het was super mooi dat het lukte."

Van der Leij hoopt vooral dat met zijn documentaire er weer meer aandacht komt voor de weidevogel. "Het zou hartstikke zonde zijn als het dier verdwijnt." De documentaire is tevens een pleidooi voor natuurbehoud. "Veel natuur gaat er aan voor ons gewin. Er worden nu veel regels bedacht voor natuurbehoud, maar die regels worden van achter het bureau bedacht. Ik ben in het veld gaan staan en een plan bedacht."

Video niet beschikbaar