Fragment

Ondernemers zien ingrijpende gevolgen door geplande verhoging minimumloon: ‘Je krijgt een viceuze cirkel’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ondernemers zien ingrijpende gevolgen door geplande verhoging minimumloon: ‘Je krijgt een viceuze cirkel’

De plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere lonen ophoesten. Je merkt dat daar een spanningsveld ontstaat”, zegt politiek journalist Thomas van Groningen in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Ondernemer Wouter Eckelmans, eveneens te gast bij WNL In De Kantine, voorziet een negatief effect op de inflatie. “Het is goed om mensen een bestaansminimum te geven in tijden dat ze krap zitten. Maar door het minimumloon zo dermate te verhogen krijg je een vicieuze cirkel.” Volgens Eckelmans moeten bedrijven de prijzen verhogen en ontstaat er zo weer meer inflatie. “Dit is ontzettend dom. Ga nadenken hoe je de lasten kan verlagen, zodat er geen effect ontstaat. Voor ons komt er een enorme kostenpost bij. We gaan dit niet meteen kunnen doorbelasten in onze prijzen.”

Verstrekkende gevolgen

Van Groningen vertelt dat heel MKB-Nederland moord en brand roept dat ze het niet aankunnen. “Er zullen ongetwijfeld MKB-bedrijven zijn waar dat ook daadwerkelijk waarheid voor is. Maar er wordt al snel geroepen dat men het niet aankan.”