Fragment

Geen politiek draagvlak voor een asielstop: ‘Dan word je al heel snel rechts en racistisch genoemd’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Geen politiek draagvlak voor een asielstop: ‘Dan word je al heel snel rechts en racistisch genoemd’

De asielcrisis raast verder in Nederland. Tv-columnist van het AD, Angela de Jong, noemt het in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 een “zooi in ons land”. Volgens haar zijn onorthodoxe maatregelen nodig om de asielcrisis te bezweren, zoals asielzoekers samen laten wonen, die aanvankelijk alleen in een huis zouden worden geplaatst.

Uiteindelijk is de enige oplossing, werpt politiek commentator van het AD Hans van Soest tegen, het bouwen van meer woningen. “Utrecht heeft in vier weken tijd een paar honderd statushouders een huis kunnen geven door ze voorrang te geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen.” Maar er zijn niet meer woningen gekomen in Utrecht, geeft hij aan. “Dus het aantal mensen dat op een wachtlijst staat, is niet kleiner geworden.”

Nieuw asielzoekerscentrum

Afgelopen week beloofde het kabinet meer flexwoningen te realiseren. “Vroeger noemden we dat containerwoningen,” zegt Van Soest. Ook die kun je niet zomaar overal neerzetten, stelt hij. “Daar moet je grond voor aanwijzen, dus het is niet allemaal heel makkelijk.”

Maar tegelijkertijd zitten gemeenten niet te wachten op een nieuw asielzoekerscentrum in een van hun buurten. Eerder zou er een tweede aanmeldingscentrum komen in Bant, Flevoland. Maar die lijkt er niet te komen. “Nu gaan we er dus maar een bouwen in de buurt van Ter Apel,” zegt Van Soest. “Maar ik moet nog maar zien of dat van de grond komt.”

Asielstop

Ook besloot het kabinet om gezinshereniging in beginsel met zes maanden uit te stellen. Mensen die de discussies over een algehele asielstop willen aangaan, worden al heel snel in de PVV-hoek gedrukt, aldus presentatrice Fidan Ekiz. “Dan word je al heel snel rechts en racistisch genoemd.”

Volgens politiek commentator Van Soest is er echter ook helemaal geen politiek draagvlak voor een asielstop. Wel in de Tweede Kamer, maar niet in het kabinet. “GroenLinks en de ChristenUnie zouden dan meteen uit het kabinet stappen.”

Calais

“Krijgen we dan een situatie zoals in Calais,” vraagt cabaretier Sjaak Bral zich hardop af. “Want dit is een uitzichtloze situatie aan het worden.” Niemand is echt blij met het compromis, antwoordt Van Soest. “Geen van de achterbannen van de regeringspartijen staat hier voor te applaudisseren.”

Bij de ChristenUnie en D66 zijn ze boos dat er tijdelijk geen gezinshereniging komt en 1.250 asielzoekers, die we van de EU moesten ophalen in Turkije volgens de Turkije-deal, geen doorgang meer vindt, aldus Van Soest. “Tot nu toe houdt eigenlijk geen enkel Europees land zich meer aan die afspraak.” Eigenlijk bestaat die deal helemaal niet, besluit hij.