Fragment

Kermisbaas introduceert detectiepoortjes: 'De buurtregisseur moet terugkomen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kermisbaas introduceert detectiepoortjes: 'De buurtregisseur moet terugkomen'

Kermisbaas Frans Stuy ziet het geweld onder jongeren alleen maar oplopen. Hij heeft na het zoveelste incident daarom besloten om detectiepoortjes bij de ingang van zijn kermis te plaatsen. "Jongeren zijn compleet losgeslagen", zegt Stuy in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. 

Stuy plaatste de detectiepoortjes nadat jongeren in oktober vorig jaar avonden achter elkaar vernielingen aanbrachten op een kermis in Osdorp. Ook werd er toen gevochten en vuurwerkbommen afgestoken. "Als je daar dan tussenstaat met je kinderwagen dan gaat het helemaal mis. Dat wil je gewoon niet", zegt Stuy.

Volgens de kermisbaas ligt er aan het geweld een maatschappelijk probleem ten grondslag. "De politiek lult maar wat. In de basis moeten er buurthuizen terugkomen net zoals de buurtregisseur die er een aantal jaar zit." Een buurtregisseur houdt de jongeren in de wijk in de gaten en spreekt tieners aan op hun gedrag. "Er moet echt meer geld voor vrijkomen om dit terug te krijgen", vindt Stuy.

Extra beveiliging

Ook lijsttrekker van het CDA Limburg, Michael Theuns, ziet dat het geweld onder jongeren toeneemt. "Kleine organisaties kunnen de kosten die er nu bijkomen voor extra beveiliging niet meer opbrengen." Theuns noemt carnaval als voorbeeld. "Voorheen was dat echt een volksfeest, maar nu moeten organisatoren van dit soort feesten twintig euro per avond vragen om de boel draaiende te houden."

Video niet beschikbaar