Fragment

Moeten we wel een delegatie naar Qatar sturen? 'Je kunt dan beter zeggen ik wil een leuk voetbalfeestje en mensenrechten boeien me niet'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Moeten we wel een delegatie naar Qatar sturen? 'Je kunt dan beter zeggen ik wil een leuk voetbalfeestje en mensenrechten boeien me niet'

Dat Nederland wél een delegatie stuurt naar het WK in Qatar heeft voor een schokgolf in de samenleving gezorgd. Zowel voor- als tegenstanders laten van zich horen in de discussie. Voorstanders zijn bang dat het de geopolitieke verhoudingen op scherp zet, als Nederland niet gaat.

"Hoe krijg je dit voor elkaar?" reageert Annabel Nanninga fractievoorzitter van JA21 in Amsterdam op de aankondiging dat Nederland inderdaad naar Qatar gaat in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Je kunt dan beter zeggen: ik wil een leuk voetbalfeestje en mensenrechten boeien me niet." Journalist Tom Staal is het daar volledig mee eens. "Er wordt daar helemaal niet gepraat over mensenrechten. Er wordt daar naar voetbal gekeken, er wordt gezopen en kaviaar gegeten."

De twee vegen daarmee de vloer aan met het argument dat wél gaan goed is om de gas- en olietoevoer veilig te stellen.

Iran

Eenzelfde soort kwestie speelt momenteel in Iran. Het is daar al weken onrustig nadat de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam. Iraanse vrouwen gaan in groten getale de straat op om te demonstreren tegen het regime en te vechten voor hun rechten. Nederland heeft zich daar nog niet tegen uitgesproken. 'Schandalig' noemt Nanninga dat. "Moeten we onze diplomaten niet terughalen en de Iraanse diplomaten eruit gooien? Ik snap dat je diplomatieke betrekkingen op heel veel niveaus goed moet houden, maar de grens is nu bereikt. We gaan niet meer in gesprek met theocratische terroristen." Volgens Nanninga valt er momenteel niks meer te halen in Iran. "We moeten het land isoleren."

Video niet beschikbaar