Fragment

Volt-leider Laurens Dassen vindt 10 miljoen voor door aardbeving getroffen Syriërs 'veel te weinig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Volt-leider Laurens Dassen vindt 10 miljoen voor door aardbeving getroffen Syriërs 'veel te weinig'

De Nederlandse regering maakte bekend 10 miljoen euro over te maken aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Dat is te weinig, oordeelt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen bij WNL In de Kantine. Hij wil dat de overheid "veel meer" dan tien miljoen euro aan noodhulp beschikbaar stelt. "Dit is een gigantische ramp."

"Het is moeilijk om precieze bedragen te noemen," zegt Dassen. "Maar als ik kijk naar hoeveel slachtoffers er gevallen zijn en de steden die weggevaagd zijn, voelt 10 miljoen euro voor Syrië te weinig." Overigens is hij wel erg blij met de opening van Giro555: "Ik hoop dat mensen in Nederland en in andere landen flink doneren. Want alles wat leidt tot extra hulp moet gedaan worden."

Turkije en Syrië hebben echt miljarden nodig, vullen zowel Volkskrant-columnist Erdal Balci als ex-VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé aan In de Kantine. Balci ziet daarin een rol voor de Wereldbank. "Deze organisatie zou grootschalig moeten ingrijpen. Steden moeten weer opgebouwd worden."

Sancties tegen Assad

Syrië lijkt in deze crisis een beetje het ondergeschoven kindje te worden. De aandacht gaat vooral uit naar Turkije, vinden de gasten aan tafel. Dassen denk dat iedereen in Nederland geraakt is door de hartverscheurende beelden vanuit Turkije en Syrië. "Maar het voelt heel onrechtvaardig dat de hulp in Syrië zo langzaam op gang komt." Hij noemt de sancties tegen de Syrische president Bashar Al-Assad als voornaamste reden daarvoor. "We moeten niet zomaar alle sancties verlichten, maar noodhulp moet altijd."

"De laatste tellingen van de VN wijzen uit dat 5,3 miljoen mensen dakloos zijn geworden in Syrië," vervolgt Naoum Néhmé. Dan is 10 miljoen - met alle respect - veel te weinig. Wel zegt ze, ten slotte, dat je deze rekening niet kan neerleggen bij de Nederlandse belastingbetaler.