Migratie-expert: 'Ons asielsysteem jaagt mensen de dood in'
- Fragmenten
- Migratie-expert: 'Ons asielsysteem jaagt mensen de dood in'
Ons asielsysteem werkt niet, dat betoogt Ruud Koopmans, hoogleraar sociologie en migratie-expert in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. De hoogleraar zou graag zien dat mensensmokkel niet meer in de hand wordt gewerkt en dat screening in landen van herkomst plaatsvindt.
"Met het huidige systeem jagen we mensen de dood in in plaats van ze te redden. Op dit moment krijgen vluchtelingen alleen bescherming als ze de Europese grens weten te bereiken", zegt Koopmans. De hoogleraar verwijst daarbij naar de barre tocht door de Sahara en de tocht over de Middellandse Zee "Tussen de 25.000 en 50.000 doden in 10 jaar tijd, dat is een absoluut schandaal."
Nigeria en Jemen
De mensen die de overtocht maken zijn volgens onderzoek van Koopmans ook nog eens de mensen die niet direct opvang nodig hebben. Als voorbeeld noemt hij gebieden in Nigeria en Jemen. "Deze mensen komen uit gebieden waar in die landen weinig aan de hand is. Het zijn bovendien mensen die fysiek de reis aankunnen, dus heel vaak zijn het jonge mannen en geen gezinnen of ouderen. Daarnaast zijn de meesten van hen kapitaalkrachtig en kunnen de mensensmokkelaars betalen."
Om zijn betoog bij te zetten noemt de migratie-expert Tjaad en Kameroen. "In deze landen zijn geen mensensmokkelnetwerken. Dat komt simpelweg doordat in deze landen de mensen geen geld hebben om de smokkelaars te betalen - terwijl daar juist genoeg aan de hand is om mensen wél asiel te verlenen."
Screening in land van herkomst
Als oplossing voor het probleem zou Koopmans graag zien dat Europese landen een screening gaan doen in die landen waar de nood het hoogst is. "Vervolgens kunnen deze mensen op een vliegtuig naar Schiphol worden gezet. Dan komen niet alleen gezonde, jonge mannen deze kant op." Koopmans heeft zijn bevinding opgeschreven in zijn boek 'De asielloterij'.
Video niet beschikbaar