Fragment

Mr. Frank Visser ziet gelijkenissen met begin Franse Revolutie: ‘Nederlanders zien dat de overheid aan alle kanten faalt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Mr. Frank Visser ziet gelijkenissen met begin Franse Revolutie: ‘Nederlanders zien dat de overheid aan alle kanten faalt’

Mr. Frank Visser ziet Nederland in een situatie terechtkomen die vergelijkbaar is met het moment vlak vóór de Franse Revolutie, zegt hij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Toen grote delen van de bevolking het gezag niet meer accepteerden,” verklaart hij zich nader. Echte onrechtvaardigheid en beleefde onrechtvaardigheid verzamelen zich en vormen gezamenlijk een giftige cocktail, die in de woorden van mr. Visser, ervoor kunnen zorgen dat “de boel ontploft”.

In 1848 – het Revolutiejaar in Europa – heeft Nederland het gered, memoreert hij. “Doordat de Staat toegaf en we een echte constitutionele monarchie werden.”

Bemiddeling

Volgens mr. Visser zijn de boerenprotesten slechts een onderdeel van de algehele onvrede onder een groot deel van de bevolking. Eerst moet dat goed in kaart worden gebracht, zonder taboes, stelt hij voor. “Daarna kun je denken aan bemiddeling van verschillende belangen.”

De enige oplossing is dat al die belangen in aanmerking worden genomen, waarbij beide partijen bereid moeten zijn om toe te geven, aldus de bekende televisierechter, die gespecialiseerd is in burenconflicten. “Dus wanneer het uitgangspunt is: wij zijn de regering en hebben een democratisch mandaat, en u heeft maar te doen wat wij zeggen, heeft bemiddeling geen enkele zin.” Hij vindt dat de overheid te veel de wil oplegt aan de boerenbevolking en andere delen van de bevolking.

Wat het zo explosief maakt, vervolgt Visser, is dat we niet te maken hebben met een overheid die het zo geweldig goed doet. “De mensen in het land zien dat de overheid aan alle kanten faalt, en de grote problemen van deze tijd niet kan oplossen.” Dan ben je al sneller geneigd om niet te buigen voor het machtswoord, besluit hij.