Fragment

Moet de Nederlandse overheid burgers meer compenseren vanwege de inflatie?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Moet de Nederlandse overheid burgers meer compenseren vanwege de inflatie?

De inflatie houdt aan en steeds meer huishoudens krijgen te maken met financiële problemen. Regeringen in Zuid-Europa hebben daarom direct maatregelen getroffen, om hun burgers tegemoet te komen. Zo is er een maximale huurstijging afgesproken in Frankrijk, waardoor Franse huurders hoogstens 3,5 procent meer huur moeten betalen. Uitkeringsontvangers in Italië krijgen er tientallen procenten bij, en trajectkaarthouders in Spanje krijgen gratis treinkaartjes. Moet Nederland volgen?

"In Nederland is naar aanleiding van de stijgende energieprijzen al een uitkering aan sociale minima geweest," zegt beursanalist Corné van Zeijl bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Voor de middeninkomens is er echter niet een dergelijke tegemoetkoming in het leven geroepen.

Kleding en schoeisel

Dat heeft tijd nodig, volgens Van Zeijl: "Laten we eerst goed nadenken over wat voor compensatiemaatregelen we kunnen treffen. Want dit probleem gaat niet zomaar meer weg en het geld van de overheid komt niet uit de hemel vallen." Sterker nog: "Uiteindelijk komt het van de belastingbetaler, dus je kunt niet alles compenseren."

Bovendien zijn er volgens Van Zeijl ook zaken (ietwat) goedkoper geworden: "Communicatie is gemiddeld gezien 4 procent gedaald, en ook kleding en schoeisel zijn in prijs gedaald.

Bedrijven belasten

Cabaretier Sjaak Bral is er voorstander van om niet te wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau voor de Statistiek (CBS), die de inflatiecijfers in kaart brengen. "Ga nu al iets doen! Waarom zou je nog wachten?" Bral pleit ervoor om bedrijven die extra winst hebben gemaakt de afgelopen tijd, meer te belasten. "Een groot bedrijf heeft ook een verantwoordelijkheid."

Dat betekent wel dat je dan een heel ongunstig ondernemingsklimaat gaat creëren, werpt Van Zeijl tegen. "Dat is een van redenen dat zowel Unilever als Shell naar Engeland is vertrokken." Als je deze bedrijven wegjaagt, heb je er helemaal niets meer aan, besluit hij.