Fragment

Columnist Yesim Candan over Vandaag Inside: 'Ze hadden moeten toegeven dat deze uitspraken niet kunnen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Columnist Yesim Candan over Vandaag Inside: 'Ze hadden moeten toegeven dat deze uitspraken niet kunnen'

De uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside hebben voor een enorme maatschappelijke rel gezorgd. Hij gaf in het programma aan dat hij zo'n vijftig jaar geleden een vrouw misbruikt had met een kaars. Later trok hij die uitspraken weer terug, maar bood geen excuses aan. In die laatste uitzending zat ook columnist Yesim Candan 'aan de bar' om uit te leggen wat er nou zo fout was aan de uitspraken van Derksen. Haar uitleg viel zowel niet goed bij de mannen aan tafel als bij de fans van het programma.

"Als bokita pas ik best wel bij dit programma, ik ben vaak 'one-of-the-guys', maar hoe ze met mij omgingen was best vrouwonvriendelijk. Er had gewoon iemand moeten zeggen dat dergelijke uitspraken niet kunnen en dan had het programma door gekund. Het is een kwestie van en en," zegt Candan in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Naar aanleiding van haar optreden in het programma, kreeg Candan veel commentaar over zich heen via social media. "Het waren vooral fans die racistische en seksistische opmerkingen maakten."

'Dit kan gewoon niet'

De columnist krijgt bijval van VVD-Statenlid Karima Bouchtaoui. "Ik ben ook niet zo van de cancelcultuur, maar we hebben allemaal kunnen constateren dat er iets walgelijks is gebeurd. Vooral dat er niet gecorrigeerd werd vond ik zorgelijk." Het Statenlid vervolgt: "Er had iemand daar aan tafel met sterke knieën moeten zeggen: dit kan gewoon niet."